Site back, drink and relax (& read our blog)

Modewoord: Terroir

Ik betrap mezelf erop dat ik wel vaak het woord terroir gebruik. Alsof het inherent verbonden is aan de wijnen die ik verkoop. Nu lijkt het voor mij vanzelfsprekend dat met terroir de oorsprong van een wijn wordt bedoeld. De streek, z’n klimaat, de ligging van de wijngaard, zonne-uren en –inval, de wind, de bodemstructuur, rivieren, etc. Het wonderlijke fenomeen “natuur” die een unieke wijn maakt. Ook mijn wijnboeren doen er gulzig aan mee. Het klinkt alvast veelbelovend en kwalitatiever, toch?

Maar is elke wijn dan niet uniek? Uiteindelijk komen de druiven toch altijd uit de “natuur”? En moet het altijd zo moeilijk? Zegt de druivensoort en de vinificatiemethode niet significant meer over hoe de wijn smaakt, dan de exacte plaats waar hij gemaakt wordt?  Uiteindelijk liggen de schappen vol met flessen waar niet meer dan een land en een druif op worden vermeld. En is een Chardonnay’tje op restaurant bestellen, niet even evident geworden als een “cola”?

Helaas is dat soms ook exact wat het maar geworden is. Een industrieel proces van goedkoop opgekochte druiven, kunstmatige gisten en wat suiker, zuur en sulfiet, wat staven of chips, netjes gebotteld in een hippe fles. Duizenden in een dozijn, jaar na jaar dezelfde smaak om de consument niet te verwarren. Elke brand z’n vast recept van gefermenteerd druivensap. Een soort cola, dus.

De handtekening van de wijnbouwer is daarbij jammerlijk genoeg verloren gegaan. De specifieke smaak van de terroir en jaargang uitgevlakt door de gemene deler. Voor mij is een goed glas wijn alvast een “en”-”en” verhaal. En de druif én de terroir én de visie van de wijnmaker. De kunst van wijnmaken is het delicate evenwicht tussen de drie. Het heeft een authenticiteit, is ongekunsteld en vertelt het verhaal van een jaar noeste arbeid en veel geduld.

 

Wijnhandel Brugge, Wijnwinkel, Wijn en gerecht, Wijn en zo, Wijnenzo

De wijnkoopgids, Frank van der Auwera

Ook dit jaar staan we in het boekje van Frank van der Auwera, "wijnen onder de tien €"

Dit persoonlijk door Frank van der Auwera gesigneerde boek is bij ons te koop aan 16.95€.   Klik hier om te bestellen

Deze wijnen zijn alvast geselecteerd:

Le Petit Balthazar Blanc, Pierrick Harang

Les Terrasses, Domaine de Roquemale

Castelforte Garganega

Castelforte Corvina Veronese

Venea Burbero Montepulciano d'Abbruzzo

Vina el Aromo Private reserve Carmenère

Manga del brujo Calatayud

Botijo Rojo Single Estate Garnacha tinto

 

Wijnkoopgids, Frank van der Auwera, Wijnen onder de tien euro, Wijnhandel Brugge